*    ITEMS 5 november/december 2003 - pagina 101

Coneptdenken, een schetsboek. Gerard en Koert Broekman, ontwerp Gerard en Koert Broekman. Gerard Broekman, Gorinchem 2003 ringband, 118 pag. ill. in z/w, 12,50  ISBN 90907908

Sympathiek

Een klein kladblokje met ringband slechts voor de helft gevuld met teksten, de rest is schetspapier. De eerste indruk van Conceptdenken - een schetsboek is dat het een erg leuk, speels boekje is over het fenomeen concept-denken. Op de schetskant van de pagina's staan af en toe een paar aantekeningen en met paperclips vastgemaakte citaten over creativiteit, ontwerpen en de aard van concepten. Veel van die citaten hebben een hoog opendeurgehalte, maar een vertegenwoordiger van de doelgroep die ik het boekje liet zien (een eerstejaars studente van de Design Academy Eindhoven) vindt ze erg goed. Ook al die klassieke uitspraken moet je ns voor de eerste keer tegenkomen. Er zit overigens weinig patroon in die citaten: veel komen uit de recente, commercieel gerichte designliteratuur, er zijn er een paar van Albert Einstein, en er komt een hele lading van de klassieke Grieken, uit de tijd waarin alles dat de moeite waard is eigenlijk al eens gezegd is. Een eigenaardige, karaktervolle selectie.

De eigen tekst van de auteurs (ongeveer de helft van het boekje) bevat leuke inzichten en handige rijtjes - zoals over de eigenschappen van een creatief persoon. Maar over het algemeen zit het wat moeizame taalgebruik de helderheid erg in de weg. De ongelukkige, lelijke opmaak helpt ook niet echt. Er zitten zwakke teksten tussen, zoals een overbodig paragraafje algemeenheden over een bij voorbaat al helder begrip als 'nieuwsgierigheid'. Dat geeft dit boekje iets overijverigs, terwijl je op andere punten nu juist weer wl uitleg zou willen hebben. De studente besluit dat een boek met alleen maar citaten misschien toch beter was geweest, en dat zou kunnen kloppen.

Alles bij elkaar blijft het een sympathiek boekje. De bescheiden auteurs hebben hun doelstelling 'Wat we hebben willen doen, is het concept-denken inzichtelijk maken' meer dan waargemaakt. En petje af : een boekje in eigen beheer uitgeven, getuigt van enthousiasme, stevig doorzettingsvermogen, en een grote liefde voor het vak. Dat die liefde soms ook blind maakt, nemen we dan maar op de koop toe. Een origineel boekje, waar onze studenten wat aan kunnen hebben.

Kees Dorst